سلولار/فوم گلاس به روزترین و ایده آل ترین عایق ساختمان
عایق سلولار گلاس یا فوم گلاس به عنوان یکی از جدید ترین سیتم های عایقی برای استفاده در ساختمان با کاربری توام عایق گرم و سرد می باشد. همچنین دارا بودن مزایایی از جمله استحکام فشاری و خمشی بسیار بالا ، عدم جذب آب و بخار آب ، قابلیت کاربری در قسمت های داخلی و خارجی ساختمان ، مقاومت شیمیایی بسیار بالا و عدم تخریب محیط زیست و لایه ازن ، جایگزین بسیار مناسبی برای عایق های رایج همچون پشم سنگ، پلی استایرن و فوم های فنولیک می باشد.
از معایب پلی استایرن و فوم فنولیک می توان به عدم مقاومت به حریق این دو عایق اشاره کرد که موضوع بسیار مهمی در مباحث آتش سوزی در ساختمان می باشد.
دمای کاربردی این عایق -268 تا + 482 می باشد که تحت استاندارد ASTM C552 تولید و عرضه می گردد.
این عایق به صورت بلوک و تخته ایی تولید می شود که قابل ارائه به اشکال مختلفی همچون: لوله، سه راهی، زانویی، کپ، تبدیل، فلنچ و انواع دیگر اتصالات می باشد.
کاربرد سلولار گلاس در ساختمان به عنوان عایق حرارتی شامل دیوارهای پیرامونی و نمای ساختمان، داخل ساختمان (کف، دیوار، سقف)، دیوار دوجداره، بامهای تخت، عایقکاری حرارتی باربر در ساختمانهای بنایی است.
کاربرد سلولار گلاس در صنعت و تاسیسات ساختمانی به عنوان عایق حرارتی شامل سیستمهای آب سرد، سیستم توزیع بخار، کانالها، تصفیه فاضلاب صنعتی، مخازن آب، مبردها و سایر موارد است.
استانداردهای مربوط به سلولار گلاس:
1- استاندارد ASTM C552
سلولار گلاس در ایالات متحده به گونهای تولید میشود که حداقل الزامات داده شده در ASTM C552 مشخصات استاندارد عایق حرارتی سلولار گلاس" را برآورده سازد.
2- استاندارد ASTM C1902-22
این استاندارد الزامات سلولار گلاس در ساختمان و پشت بام را بررسی می کند.
3- استاندارد ملی ایران به شماره 10951
این استاندارد با عنوان"فراوردههای عايقكاري حرارتي برای ساختمان- فراوردههای کارخانهای- سلولار گلاس - ویژگیها" به الزامات این فراورده در کاربردهای ساختمانی میپردازد و در سال 1396 تجدید نظر شده است. مرجع این استاندارد ملی، استاندارد اروپایی زیر است:
BS EN 13167: 2012+A1: 2015, Thermal insulation products for buildings -Factory made cellular glass (CG) products- Specification
هدف از تدوين اين استاندارد تعیین الزامات براي فراوردههاي سلولار گلاس با روكش يا بدون آن برای استفاده در عايقکاری حرارتي ساختمان است.
در همین راستا با همکاری فی مابین تیم فنی این شرکت و مرکز تحقیقات مسکن و شهرسازی، کتابچه ای مفصل در خصوص عایق سلولار گلاس و استفاده در ساختمان تدوین گردیده است.
ضمنا این شرکت موفق به اخذ گواهینامه از مرکز تحقیقات مسکن و شهرسازی برای عایق سلولار گلاس گردیده است.
کاربرد سلولار گلاس در ساختمان به عنوان عایق حرارتی
الزامات فنی برای سلولار گلاس مورد استفاده در ساختمان در استاندارد ملی ایران به شماره 10951آمده است. تولیدکننده باید مطابقت فرآورده خود را با این استاندارد از طریق ارائه مدارک مناسب ثابت نماید. با توجه به مبنا قرار گرفتن این استاندارد در بررسی گواهی نامههای فنی مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی ویژگیهای تعیین شده در این استاندارد مبنای کار قرار میگیرد.
تمام مقادیر به ویژه مقدار ضریب هدایت حرارتی، باید به وسیله مؤسسه صلاحیتدار، مورد آزمایش و پایش قرار گیرد. این محصول باید به عنوان فراورده غیرقابل اشتعال-طبقه A1 وA2 - d0, s1 مطابق با استانداردEN 13501 طبقهبندی شود.
عایقکاری حرارتی کل ساختمان باید پیوسته اجرا شود. علاوه بر سقف و دیوارها، اجزای ساختمانی که در تماس با خاک هستند نیز باید از نظر حرارتی عایقکاری شوند. انواعی از عایق حرارتی سلولار گلاس به عنوان عایق حرارتی باربر به راحتی در مناطقی با فشار آب دائمی (آبهای زیرزمینی) قابل استفاده هستند. عایق حرارتی مورد استفاده لازم است خصوصیات ویژهای مانند عمر طولانی، عملکرد حرارتی و پایداری ابعادی مناسب را تضمین کند.
نمای ساختمان:
ساختمانهایی با معماری مدرن، باید در مقابل آتش، باد، آب و هوا محافظت شوند. علاوه بر این، الزامات قانونی مانند عایقکاری حرارتی و طرحهایی برای جلوگیری از پلهای حرارتی باید مورد توجه قرار گیرد. برای تامین این الزامات استفاده از مصالح با ویژگیهای خاص مد نظر خواهد بود. استفاده از سلولار گلاس میتواند راه حلهای فنی ایمن برای حفاظت از ساختار دیوارها در طول زمان را تضمین می کند. استفاده از سلولار گلاس در نما ایجاد پل حرارتی را به حداقل میرساند.
داخل ساختمان:
اگر دیوارهای خارجی ساختمانهای جدید یا نمای ساختمانهای موجود نیاز به بهبود خواص حرارتی یا صرفهجویی در مصرف انرژی "از داخل" داشته باشد، آن گاه الزامات ویژه فیزیک ساختمان باید مورد اجرا درآید. اگر عایقکاری حرارتی از داخل به درستی اجرا نشده باشد، دیوار توسط میعان و قارچ مورد هجوم قرار میگیرند. سلولار گلاس به طور متقاعدکنندهای این مشکل را حل میکند. این ماده هم عایق حرارتی و هم بخاربند است. نتیجه این کار جلوگیری از رطوبت و نفوذ بخار آب از داخل به بیرون دیوار است. با استفاده از عایق حرارتی سلولار گلاس دماهای سطحی افزایش مییابد و شرایط محیط داخلی مطلوبی فراهم میگردد.
هر نوع مصالح مورد استفاده در داخل ساختمان، از تختهگچی و سیستمهای اندود داخلی تا پانلهای با کیفیت بالا را میتوان با عایق حرارتی سلولار گلاس ترکیب کرد.
سیستم عایقکاری حرارتی سلولار گلاس تغییرات در اتاقها را امکانپذیر میسازد. به این ترتیب زیرزمین، اتاقک زیرشیروانی و اتاقهای ساختمانهای موجود یا حتی تاریخی را میتوان به طور کامل تغییر داد. این نوع عایقکاری حرارتی ساختمان را از رطوبت محافظت میکند و صرفهجویی پایداری را در انرژی فراهم میسازد. سلولار گلاس شامل هیچگونه ماده زیانآوری نیست و شرایط محیط داخلی ساختمان از نظر زیستشناسی کاملاً خنثی است. بنابراین سیستمهای یاد شده به طور فزایندهای در ساختمانهای عمومی مانند موزهها، بیمارستانها، مدرسهها و ساختمانهای مسکونی استفاده میشود.
از سلولار گلاس می توان در بین دیوار ها، کف ، سقف و زیر شیروانی و کلیه ی قسمت های داخلی ساختمان استفاده کرد.
پشت بام :
پشت بام یکی از مهمترین کاربردهای سلولار گلاس است. همه لایههای سلولار گلاس بام بهطور یکنواخت به یکدیگر چسبانده میشوند. بنابراین نفوذ آب به داخل لایهها غیرممکن است. این اثر مهمی بر عمر بهرهبرداری بام دارد. بر روی بام عایقکاری حرارتی شده با سلولار گلاس انواع پوششها را میتوان اجرا کرد. بسته به کاربرد مورد نظر، تراسهای با دالهای پیادهرو، بام های سبز، عرشههای پارکینگ، بامهای با لایه نهایی شن یا بدون لایه محافظ را میتوان اجرا کرد. عایق حرارتی بام سلولار گلاس به عنوان عایق حرارتی بر روی عرشه بتنی و لایه زیرین باربر نیز مناسب است. همه انواع پوششها را بدون آن که پلهای حرارتی ایجاد شود میتوان بر روی قطعات سلولار گلاس قرار داد. این سیستم عایقکاری و پوشش بام را میتوان بر روی سازههای بام فلزی به صورت ایمن و بادوام به کار برد. بر روی قطعات سلولار گلاس میتوان تختههای پیشساخته نصب کرد. ریلهای فلزی یا صفحات دارای چنگکهای خاص برای اتصال بین قطعات شیشه سلولی و تختهها، بدون ایجاد پل حرارتی استفاده میشود. استفاده از این سیستم مقاومت کاملی در برابر مکش باد را تضمین میکند.
روشهای اجرایی عایقکاری حرارتی در ساختمان با سلولار گلاس:
در نصب و اجرا، تمایزی بین عایق حرارتی متصل شده با چسب و بدون اتصال وجود دارد. نصب تختههای سلولار گلاس به روش متصل شده با استفاده از چسب سرد یا قیر داغ انجام میشود. چسبهای سرد بیش از همه در نصب عایق حرارتی دیوار و سقف استفاده میشود. اگر به دلایل ساختاری، نصب بخاربند لازم باشد (به عنوان مثال برای عایق حرارتی داخلی) تختههای سلولار گلاس بر روی زیرآیندهای مواد معدنی مانند بتن، آجر، بلوکهای بتنی گذاشته میشود. این کار با استفاده از اجرای چسب سرد قیری بر روی کل سطح که در بین درزهای تختهها نیز استفاده میشود، انجام میگردد.
برای سایر کاربردها، استفاده از چسبهای پایه معدنی امکانپذیر است. برای چنین نصبهایی چسب باید بدون حلال و بدون مواد هالوژنه باشد. لازم به ذکر است که قیر طبیعی فقط باید در محیطی استفاده شود که تبادل دائمی هوای تازه تضمین شده باشد.
در طی فرآیند نصب با قیر داغ ممکن است بخار هیدروکربنهای آروماتیک پلیسیکلیک و قیر متصاعد شوند. به منظور محافظت از نصاب / کارگران تولید، تولیدکننده باید اقدامات لازم و اطلاعرسانی به کارگران در مورد خطرات مواجهه با بخارات قیر انجام دهد.
معمولاً استفاده از قیر داغ در مناطق داخل ساختمان تنها برای اتاقهایی مورد نظر است که در معرض ترازهای بالای رطوبت (اتاقهای مرطوب، آشپزخانههای صنعتی، استخرها) باشند و قیر داغ در اتاقهای مسکونی یا دفاتر کار کاربرد ندارد. از قیر داغ بیش از همه برای مقاصد چسباندن عایق حرارتی بام (تخت) و عایق حرارتی کف که در معرض ترازهای بالای رطوبت هستند، استفاده میشود. در مواردی که به اقدامات اضافی آببندی نیازی نیست، سطح تختههای سلولار گلاس با پوشش بالایی قیر داغ محافظت و تثبیت میشود.
در مورد نصب به روش بدون اتصال، تختههای سلولار گلاس بر روی بستری از ماسه یا سنگدانه قرار داده میشوند. این شکل نصب در کاربردهای عایقکاری حرارتی کف داخل و خارج ساختمان که در معرض ترازهای بالای رطوبت قرار نداشته باشند، استفاده میشود. تولیدکننده باید به مصرفکننده اعلام کند که روش بدون اتصال باید در جایی ترجیح داده شود که از نظر فنی امکانپذیر باشد و قیر داغ تنها در نصب در فضاهای خارجی یا در جایی که مقاومت زیاد در برابر رطوبت (برای مثال اتاقهای مرطوب) مورد نیاز است، استفاده شود.
مزایای استفاده از عایق سلولار گلس در ساختمان:
- • غیر قابل اشتعال
- • مقاومت فشاری بالا
- • تحمل حرارتی – 46.6 تا +93.3 درجه سانتی گراد در ساختمان
- • مقاوم به نفوذ رطوبت
- • نصب آسان
- • سازگار با محیط زیست
- • پایداری ابعادی
- • قابل استفاده در محیط های باز و بسته ( نما،کف، سقف، دیوار، زیر شیروانی، پشت بام)
- • بسیار مقاوم در برابر عوامل محیطی
- مقایسه فوم پلی استایرن با فوم/سلولار گلاس تخته ایی:
- 1- سلولار/فوم گلاس تنها عایق با کاربری توامان گرم و سرد می باشد.
- 2- دانسیته ی بالای عایق سلولار گلاس نسبت به پلی استایرن به معنای افزایش استحکام و دوام بسیار بالای این محصول می باشد.
- 3- رسانایی حرارتی سولار گلاس با توجه به دانسیته و استحکام فشاری مورد تایید صنایع ساختمان می باشد.
- 4- استحکام فشاری در سلولار/فوم گلاس بسیار مقدارقابل توجهی می باشد که این امر موجب شده تا این عایق بهترین گزینه برای استفاده در کف و پشت بام باشد.
- 5- جذب آب و بخارات در سلولار گلاس 0.5 درصدی می باشد که این امر در مناطق با رطوبت بالا بسیار حائز اهمیت است.
- 6- با عنایت به ماهیت سلولار گلاس، این عایق کاملا ضد حریق و غیر قابل اشتعال می باشد که این امر باعث ایجاد امنیت برای ساختمان در مواقع آتش سوزی می شود در حالی که مقاومت عایق پلی استایرن به آتش فقط در حد ایجاد تاخیر در شعله وری می باشد.
- 7-کاربرد سلولار گلاس در ساختمان بسیار متنوع می باشد بدین صورت که از این عایق در سقف، کف، دیوار، پشت بام، زیر شیروانی ، نمای بیرونی و کلیه ی قسمت های داخلی و خارجی ساختمان می توان استفاده کرد.
مقایسه پشم سنگ پانل با فوم/سلولار گلاس تخته ایی:
1 - این دو محصول عایقی در صنعت ساختمان (تجاری، مسکونی) کاربرد فراوانی داشته و به جهت صرفه جویی در مصرف انرژی در این صنعت قابل استفاده می باشد.
2 - بازه دمایی عایق پشم سنگ -18 تا 649 درجه سانتی گراد می باشد در صورتی که سلولار گلاس دارای بازه دمایی از -46.6 تا +93.3 درجه برای ساختمان می باشد.
3 - عایق سلولار گلاس استحکام فشاری بسیار بالایی (تا 827 کیلو پاسکال ) دارد که در مقایسه با پشم سنگ ( ماکسیمم 84 کیلو پاسکال) اختلاف قابل توجهی می باشد.
4 - با توجه به تحمل حرارتی، عایق پشم سنگ زیر مجموعه ی عایق های گرم می باشد در صورتی که عایق سلولار گلاس به عنوان عایق گرم و سرد شناخته می شود که این امر در مناطق سرد سیر بسیار حائز اهمیت است.
- 5 - سلولار گلاس نسبت به پشم سنگ دارای طول عمر بسیار بالاتری می باشد.
- 6 - با عنایت به امر حفظ محیط زیست، عایق سلولار گلاس از جمله محصولات Eco-Friendly می باشد در حالی که عایق پشم سنگ اثرات مخرب زیست محیطی دارد.
- 7 - حداکثر جذب آب در عایق سلولار گلاس ماکسیمم تا 0.5 درصد حجمی است در صورتی که این رقم در پشم سنگ 2 درصد حجمی می باشد.
- 8 - عایق سلولار گلاس کاملا در برابر حشرات و جانوران مقاوم است در صورتی که پشم سنگ در برابر آسیب حشرات بسیار ضعیف است.
- 9 - نصب سلولار گلاس بسیار راحت می باشد در حالی که پشم سنگ نصب به مراتب سخت تری دارد
- 10 - از نظر کاربرد پشم سنگ فقط در دیوار قابل استفاده است در حالی که از سلولار گلاس می توان در دیوار، سقف، کف، پشت بام ، نما و سایر قسمت های داخلی و بیرونی ساختمان استفاده کرد.
- 11 - پشم سنگ مقاومت بسیار کمتری در مقابل رطوبت نسبت به فوم گلاس دارد.
- 12 - مشخصه سوختن سطحی (Surface Burning Characteristic) برای پشم سنگ و سلولار گلاس به صورت ذیل می باشد که نشان دهنده خواص ضد اشتعال و آتش بسیار قابل توجه عایق سلولار گلاس می باشد.
Mineral/Rock Wool Panel Cellular Glass Board
Flame Spread Index: MAX 25 Flame Spread Index: MAX 5
Smoke Developer Index, 50 Smoke Developer Index, 0