عایق سلولار گلاس یا فوم گلاس به عنوان یکی از جدید ترین سیتم های عایقی در مدارک و مشخصات فنی اکثر شرکت های نفت و گاز، پتروشیمی و نیروگاهی به عنوان اولویت اول سیستم عایق با کاربری توام عایق گرم و سرد می باشد. به علت دارا بودن مزایایی از جمله استحکام فشاری و خمشی بسیار بالا، عدم جذب آب و بخار آب، قابلیت کاربری در کف مخازن و عایق خطوط لوله زیر زمینی، مقاومت شیمیایی بسیار بالا و عدم تخریب محیط زیست و لایه ازن، میتواند جایگزین بسیار مناسبی برای عایق های رایج از جمله PIR، PUR و پشم سنگ باشد.
یکی از ویژگی های خاص این محصول قابلیت استفاده برای خط لوله ها و مخازن زیر زمینی با کاربری گرم و سرد می باشد.
دمای کاربردی این عایق 268-تا 427+ درجه سانتی گراد می باشد که تحت استاندارد ASTM C552 تولید و عرضه می گردد.
این عایق به صورت بلوک و تخته ایی تولید می شود که قابل ارائه به اشکال مختلفی همچون: لوله، سه راهی، زانویی، کپ، تبدیل، فلنچ و انواع دیگر اتصالات می باشد.
باتوجه به عدم تولید عایق Cellular Glass در سال های گذشته و مواردی همچون خروج ارز، بالاتر بودن قیمت در مقایسه با سایر عایق ها، عدم امکان انجام فرایند کنترل کیفی بر روی محصولات وارداتی، تحریم و عدم امکان تهیه از منابع معتبر، لذا این سیستم عایقی در پروژه های نفت و گاز، پتروشیمی و پالایشگاهی داخل کشور کمتر مورد استفاده قرار گرفته است.
هیچ ملاک و معیاری برای مقاومت عایق PIR به خوردگی ارائه نشده است اما با توجه به ماهیت شیشه ایی و نیز عدم استفاده از مواد شیمیایی و افزودنی در ساختار Cellular Glass و عدم وجود هرگونه Binder، بسیار مقاوم به خوردگی در محیط های مختلف می باشد که این پارامتر در استاندارد ASTM C552 عنوان شده است. در این خصوص آخرین نتایج ارزیابی مقاومت به حلال های شیمیایی که توسط شرکت جهان عایق پارس انجام شده نیز موید همین مطلب بوده و قابل ارائه می باشد.
لازم به ذکر است که تنها سیستم عایقی مورد تایید برای کاربری توام گرم و سرد عایق cellular Glass با ضخامت های مختلف می باشد که در ذیل به چند مورد اشاره شده است:
Spec عایق با کاربری توام گرم و سرد شرکت Total
Spec عایق سرد فازهای 12 و 19 پارس جنوبی، شرکت پترو پارس
Spec عایق سرد فازهای 16& 15 پارس جنوبی، شرکت آریا نفت شهاب
Spec عایق سرد فازهای 13 و 22 و24 پارس جنوبی، شرکت های پترو پایدار ایرانیان و پترو سینا آریا
Spec عایق سرد پتروشیمی بوشهر
Spec عایق سرد و گرم پتروشیمی ایلام
بر اساس Spec عایق فاز های پارس جنوبی، به استفاده از عایق Cellular Glass در خطوط LPG و خطوط خارج از فاز اشاره شده است که شامل یک لایه PIR و یک لایه Cellular Glass می باشد.
خواص فوم گلاس در مقایسه با PIR :
استحکام فشاری 1.5 الی 2.6 برابری Cellular Glass نسبت به PIR
مقاومت به جذب آب 4 الی10 برابری Cellular Glass نسبت به PIR
مقاومت به نفوذ بخار آب 600 برابری Cellular Glass نسبت به PIR
مقایسه بین فوم گلاس و PIR
با توجه به ماهیت شیشه ایی Cellular Glass، در خصوص پارامتر مقاومت به حریق در Spec به Non Combustibility اشاره شده است ضمن اینکه پارامتر Flame Spread Index در مورد عایق PIR، پنج برابر عایق Cellular Glass می باشد.
با عنایت به موارد فوق و در نظر گرفتن برتری و مزیت های عایق فوم گلاس نسبت به PIR و پشم سنگ (با در نظر گرفتن تولید کلیه عایق ها در شرکت جهان عایق پارس) و با توجه به سرمایه گذاری کلان صورت گرفته در این شرکت به عنوان اولین تولید کننده داخل کشور و خاورمیانه، امکان جایگزینی عایق Cellular Glass با قیمت رقابتی با عایق PIR وجود دارد که اسناد قابل ارائه از جمله نتایج تست های آزمایشگاهی، ارائه سوابق فروش به واحد های مشابه در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، گواهینامه های حسن انجام کار و سایر موارد تکمیلی توسط این شرکت وجود دارد.
برخی از پروژه های اجرا شده فوم گلاس شرکت جهان عایق پارس :
گروه مپنا، پتروشیمی ایلام، نفت سپاهان، پتروشیمی تخت جمشید، پتروشیمی پارس، پتروشیمی امیر کبیر و پتروشیمی خلیج فارس